tirsdag den 19. juni 2012

Ukrainia, mnogo dobra

Det hele startede med at Danmark slog Holland i åbningskampen til EM i Ukraine. Jeg fik feber og bestilte en rejse med billet til DK - Tyskland i Lviv.



Under ugen, op til afrejsen til Lviv eller Lvov gik det fra at være en fodboldsrejse til at blive en oplevelsestur med forsøg til kontakt med helt almindelige Ukrainere. 
Historisk interesserer Ukraine mig også uhørt, især under WW2 hvor Tyskland anført af Hitler voldtog, fornedrede og slog ihjel mennesker overalt, på landet og i byerne. 
Lviv har jeg også læst om bla. i Jonathan Littells sorte mesterværk, de Velvillige, en bog om ufattelig ondskab begået af soldater, mennesker som var blevet ligeglade.

Lviv idag bærer tydelig præg af sin socialistiske lukkede fortid. Kæmpe bygninger, grå, masser af gitre og hegn foran huse og alm. forfald præger bybilledet negativt, og alligevel er det smukt i sit fald.  
Side om side med et indhegnet Fanzone i centrum, fodboldselskernes paradis med billig fadøl og sprit. ligger nogle skønne små oaser, lidt parklignende og her sidder folk, mest mænd og spiller skak, kort, dam og lign. og alle bænkene er optagede. Et skønt afslappet billede, i modsætning til disco-larmen i F.zonen. 
Også en messe fik plads foran Maria på korset i parken, og kvinder og mænd knælede på den hårde asfalt og bad og sang. Meget bevægende egentlig, og noget som siger meget om den stærke ortodoxe tro som også er her.
Taxaer uden taxametre og skilte, iblandt bare med et ukrainisk flag, uhyre billigt og pris aftales fra start. 
Eller en skramlende metalsporvogn med hårde sæder, hvor en billet koster 1,75 utah cirka to kroner. Sporvognsskinnerne stiller op som jernbanespor visse steder, så en taxatur er vilde vesten i en gammel Volga og i høj fart over de toppede brosten.



På grund af EM er her masser af politi, militær og private vagtværn i alle afskygninger. Og det var ikke specielt god karma 75 procent af drengene udsendte, og jeg kan let forestille mig dem i et andet sammenhæng hvor magt udøves. Et samfund hvor jeg fornemmer at knytnæven hele tiden er klar hos magten, men hvor folk lever og smiler lidt afvagtende venligt, under skyggen, trods skyggen. Og ingen kan hverken forstå eller tale engelsk eller tysk, så .......... ;-)



Love was in the air, under EM i Lviv - Lvov, og hvor jeg håber at dette møde mellem mennesker fra to typer samfund, vil øge tolerance og gøre det lettere for folk i forhold til et stramt regime som findes der. 
Jeg vil meget gerne derned igen og måske være der lidt længere tid, billigt er der, men jeg ved også at når jeg rejser alene derned, har jeg ikke trygheden ved at tilhøre omend symbolsk, roligankulturen hvor jeg havde flokken i ryggen.
Nå, det tåler ihvertfald at tænke på, og kvinderne der ser bare forrygende elegante, dejlige og godt ud, når de tripper rundt i deres små stilletter og luften er 31 grader.
Overskriften, er min egen måde at sige Ukraine, meget godt.

46 kommentarer:

  1. De historiske vinkler, den stadig synlige USSR-arkitektur,eksempler på ukrainsk væremåde og logistik, overvejelser om returnering samt - tilfældigvis - betragtninger om quindernes stilletter og fysik.

    Fint illustrativt stemningsbillede.;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. he he og med få ord, er så fyldt med gode tanker til folk der, og bare lidt fik plads her. Jeg kan godt se mig selv leje en lejlighed der om et års tid, der er vildt billigt også.

      Slet
    2. Meeeeen, min lidt anarkistiske indstilling til livet og hvordan jeg vil leve det, kan nok komme i klemme der, så en big tænkepause er sat igang.

      Slet
    3. @EKC#190612-1930:

      Kan sagtens se dig i en grå 2-værelses betonlejlighed i Lviv eller Kiev til en efter danske forhold vanvittig lav grynia-pris.

      Og jeg kan også sagtens se for mig, at der flytter en blonderet skønhed ved navn Olga/Ludmilla/Valentina ind få minutter senere.

      Det kan blive fysisk krævende og stimulerende med massevis af skitser, kun afbrudt af den skramlende gamle USSR-sporvogn nogle etager nedenfor, der flasher de gamle spor.

      Men pas på - kære penselvirtuos - hun følger med helt ud til lufthavnen og gerne med op i flyet og hele vejen til den københavnske musikerby. - Mange af dem er > good looking, men de er samtidig hardcore; denne signatur har oplevet dem på diverse natklubber i EU. ;-)

      Isåfald vil jeg se frem til en kop kaffe og en ukrainsk drømmekage "GGGG".

      Slet
    4. ha ha, du kender mig åbentbart efterhånden, ret godt hr. ordmager ;-)

      Jeg bliver jo hele tiden forelsket i kvinder, byer, lande så intet nyt her heller, og absolut ikke noget som afskrækker, tværtimod.

      Nu kommer jeg jo ikke som dig, på europæiske natklubber, er mere den forsige type, men jeg tager dit råd til mig og lægger det nederst i skuffen ;-))

      Slet
  2. Ha-ha, kvinderne tripper rundt i Deres små stiletter. Min mand var for mange år siden i Polen. Han har aldrid siden set så mange affarvede kvinder i mini skørter med meget make-up. Mon det er noget ex-øst europæisk?

    SvarSlet
    Svar
    1. ha, måske er det lidt østeuropæisk med afbleget hår, der går ihvertfald nogle gode eksemplarer rundt i Ukraine ;-)).

      Slet
  3. havde iøvrigt nogle fantastiske ture med taxierne og fik ovenikøbet en nål, en pint af en chauffør med det ukrainiske flag på, ved siden af det amerikanske ;-), sikkert et emblem for en obskur kammaretforening ;-)).

    SvarSlet
  4. tak for en malende beskrivelse af din tur. Det lyder som en hel fin tur. Godt du kom hjem uden skrammer af nogen art ;O)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jonna, det var en supertur til et land jeg ellers aldrig ville være kommet til, leve fodbold på udebane ;-)

      Slet
  5. Erasmine

    Har allerede glemt ordet, men jeg er jo også en fyr ;-), men godt at du kunne det.

    Jeg elsker jo at være enlig, som det så kedeligt usandt hedder, ungkarl og maler, det er lige mig ;-)), så hvis jeg smutter derned nogle måneder, vil det fortsat være som hmm, enlig ;-) og efter lidt tid, nok også med nogle numre til Olga og Ludmilla, da mit talent jo skal vedligeholdes ;-))

    SvarSlet
  6. 'hahaha' - gennemlæsningen og de gode billeder førte til en tanke hos den "Sorte Andrik" - måske var det ingen dårlig ide den der med et ophold i Ukraine for "Nalermester Munter" - det gråtonede miljø trængte ganske givet til besøg af rød-gul-blå.hvid farvevirtous - men det er så spørgsmålet om Sydhavn kan undvære ham så længe - ikke at forglemme (benzin)tanken's liv... 'smiler smørret'

    SvarSlet
  7. sorte drage, jeg holder helt med dig, men måske systemet ikke vil bryde sig om en anarkistisk indstillet farveglad maler, men taxachaufførene vil nok blive glade ligesom andre kulier i min egen klasse ville godtage det ;-). Det føles at man ikke skal prutte alt for højt, i fald at man vil være i fred for autoriteterne. Men, men alt er muligt, intet er umuligt ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. se, også her er vi enige, elsker også mirakler, måske netop fordi de er sjældne ;-)

      Slet
  8. jeg går helt klart ind for grænseløs kærlighed og gerne med brintoveriltebomber involverede. Men, hvis det bliver for uønsket påtrængende, så prøver jeg måske din recept hvis alt andet, ikke virker ;-))

    FASAG

    SvarSlet
  9. jamen dog, det er sikkert e-zens karma som gør det for jeg kører ubekymret ubeskyttet rundt som den gale maler ;-))

    FASAG

    SvarSlet
  10. @Penselvirtuosen#

    Den velskabte og velhavende ukrainske eks-ministerpræsident Julia Timosjenko med den verdensberømte sammenrullede fletning kunne sikkert have brug for din beskyttende karma under sit fængselsophold.

    Livet i det tidligere USSR-"beskyttede" Østeuropa, herunder Ukraine,Baltikum, dele af Balkan m.fl., er stadig anderledes end de nordeuropæiske EU-lande, herunder DK.

    Stilletter og mannequin- og brystmål eller ej - måske skulle penselvirtuosen antifocusere og klistre en latinsk label-adresse på sin kuffert, når penslerne næste gang skal på en inspirationstur. ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. he he, intet afgjort, alt er muligt ;-)). Jeg tror desværre at jeg vil være lidt hæmmet i Ukraine, mine bønner er anderledes end deres bla. og jeg ved jo at de ikke accepterer feks. marokanske gode fugtige bønner.
      Men en uges tid gad jeg godt der ;-)

      Slet
    2. ellers skrevet på dansk, jeg vil have lov til at ryge en fed uden indblanding fra politi eller militær.

      Slet
  11. en superfin start på dagen med færdiglakering af tre billeder nede i gården. Som altid, god stemning, beboere som er interesserede og venlige og en kvinde viser mig et maleri fra en brorsdatter i Amerika, life is great ;-).
    Og jeg slap også godt fra lakeringen, uden at ødelægge billederne, er altid lidt nervøst.

    Og nu stinker stedet her af lak, stærkt som fan, trods lukket dør til køkken.

    SvarSlet
    Svar
    1. så, nogle timer efter har lakken sat sig så fiiiint, så malerierne næsten lyser da farverne trækkes frem, så lækkert.

      Slet
  12. ihhhhh, hvor jeg savner de 31 grader og Lviv, suk

    SvarSlet
  13. Som dine pensler ville udtrykke det: "Det er akvarel-vejr!" ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. det er jo det ;-), og det er ikke lige mig

      Slet
  14. sikke en spændende post, jeg fik i dag. Et brev om at mit helbred er godt, en bog fra vores forfatterven, den første i en triologi som han har skrevet.

    Magien i Magdeburg, den glæder jeg mig til at læse og sidst i posten og ikke mindst, en lille flaske livseliksir fra Krumme håndlæser som er en klog kvinde.

    Så hold på hat og briller, her kommer jeg ;-))

    SvarSlet
  15. Dagens gode oplevelse, var som så ofte før i S-toget mod Høje Tåstrup. Ved Hovedbanegården steg to kvinder på,satte sig på sædet, ved siden af mig og overfor. Den ene var traditionelt muslimsk klædt, mens den anden så lidt mere vesterlandsk ud. Efter lidt tid slog de over i dansk, atmosfæren tætnede og der var en behagelig stemning.
    Da jeg skulle bytte tog på Danshøj, pga af DSBs åndsvage sommerkøreplan, smilede jeg til den tørklædebærende kvinde og sagde, hvor fint du taler dansk. Hendes ansigt lyste op, og øjnene glitrede mod mig, så jeg var ved at glemme at stige af ;-)), skøn oplevelse

    SvarSlet
  16. endelig rykker mit torvebillede på sig, altid lidt kedeligt i starten som er vild vigtig, byggepladsen begynder at tage form, skikkelser og mening begynder at tone frem.

    SvarSlet
  17. og hvilke jævla typer i forgrunden ;-))

    SvarSlet
    Svar
    1. ham i midten, ligner en jeg kender ;-))

      Slet
  18. hvor er det skøn sommer og det må meget gerne fortsætte ;-)

    SvarSlet
  19. http://www.scoop.it/t/bus-nr-3a
    ;-))

    SvarSlet
  20. og nu er min eliksir slut, må have fat i min pusher, Krumme Håndlæser ;-))

    SvarSlet
  21. Spændende. Lyder som om du havde en god og også lærerig tur.

    SvarSlet
    Svar
    1. det var en oplevelse og en inspiration, som at havne i starten af 60erne igen, meget flippet tur overhovedet ;-)). Alt var så gammeldags, som tidsmaskinen kørte baglæns, not bad at all ;-)

      Slet
  22. njah, nok lidt blandet, fik hilst på nogle store krabater i de smålandske brændestabler og i stenmurene, og de kan bide, kan de ;-))

    SvarSlet
  23. Kære Penselvirtuos!

    I dag er det din fødselsdag. Du holder dig godt, hvilket skyldes en cocktail af gener, forskelligartet oralt indtag af næring, artistiske penseløvelser og sidst, men sandelig ikke mindst variable kontakter med det smukke køn.

    Lad onsdag d. 11. juli 2012 blive en god dag. Og mere vigtigt - lad det nye år blive helsebevarende, indholdsrigt og stimulerende; sidstnævnte også parret med kontakten til det feminine univers, hvoraf den ultimative feminine juvel befinder sig i det p.t. oversvømmede Småland på S-361XX.

    Very best
    ”Lindevangs-Hule”

    http://www.hulegaard.dk/ekc.htm

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor er du sød Erasmine, bukker og smiler ;-), nej shit når teknikken ikke vil, synes ellers at dine plejer at dukke op, men ser nu at de seneste af dine ikke er her, fasag ;-)

      Slet
    2. ha ha, du er en værre en, må vist til overvåge dig ;-))

      Slet
  24. Uhuuuuh ;-O, og jeg er ikke død i varmen, men nye indlæg ligger dybt for tiden, dernede. Ellers males der på et pænt stort torvebillede med arbejdstitlen 3 og 1/2 ;-))

    SvarSlet
  25. næste projekt, udstilling hos kunstforeningen i Bruger- og Hjælperforeningen med 15 olier på onsdag og to måneder frem. Desværre er udstillingen lukket for folk udefra, sådan er det bare af naturlige årsager.

    SvarSlet
  26. Så kom udstillingen på plads og billederne hænger der rigtigt fint, men hvor tomme mine vægge gaber herhjemme ;-O

    SvarSlet