søndag den 6. januar 2013

Sidevej, Frbg. Kbh.

Et nyt maleri har set dagens lys, et billede fra, af en sidevej  eller -gade på Frederiksberg i København.






Denne gang ligger ingen skitse til grund for billedet, det er delvis fri fantasi og socialsurrealisme, bygget op under og efter mange timers natkørsel som tidligere taxachauffør, bla. på Frederiksberg. 
Når du kører rundt i København om aften og nat, ser du byen på en lidt anden måde end ved dagtid, hvor det myldrer med folk. 

Mellem kl. 22.00 og 23.00, er det mest hundeluftere som man møder på de stille gader og veje på Frederiksberg, og lys fra gadelamper, med tilhørende skygger er en væsentlig del af billedet, ligesom her hvor det er fuldmånen som kaster sit kolde skin over huse og mennesker. 
Urbaniseringen med nedrivninger af gamle slidte huse fortsætter ubarmhjertligt, mens nye rædsler dukker op, moderne, beton- og elementbyggeri og som regel hæslige.

I modsætning til på mange af mine andre billeder, er her ikke meget liv, byen er ved at gå i seng, folk er trætte og færdige af forskellige årsager. En og anden findes sikkert bag de mørke vinduer, for hvem det endnu er for tidligt til at helt lukke ned, men roen har sænket sig over de fleste mennesker på dette tidspunkt. 
Her findes mærkelige, skæve perspektiver, skumle skygger og badende lys, præcis som i virkligheden, derude.

Det er muligt at der kommer et taxaskilt på bilen, en tanke jeg fik mens jeg sidder og skriver dette, ofte kommer der små justeringer under den første uge, mens jeg overvejer resultatet. 

Altid dejligt at skrive et nyt årstal på et billede, og dette er så for første gang jeg maler, skriver 2013 som jeg iøvrigt tror på som et godt år, trods dystre betingelser med høj arbejdsløshed og tiltagende egoisme, all over.

Og som med alle mine billeder kræves der tre måneders hvile, inden lakering sker og maleriet så endeligt er helt færdigt.

Maleriet er en olie, og måler b:95cm-h:75cm., hørlærred og brede blindrammer er anvendt.

2 kommentarer:

  1. Med 44 års bopæls-anciennitet på Frederiksberg kan det ikke undgås, at der associeres til visse områder af Danmarks tættest befolkede kommune.

    Det ligner mindre penselvirtuosens eget barndomskvarter og mere Frederiksberg C-området, men medens taxametret er slået til på nattakst, er det jo tilladt for den enkelte kunde "på bagsædet" at reflektere.

    Interessant start på 2013-sæsonen i atelieret! ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. jo, Frederiksberg har mange ansigter og sideveje som man opdager, når man kører taxa. Mange små virksomheder ligger netop lidt trukket tilbage fra de store gader, uden at reklamere med deres virksomheder, og også blandt beboelsesejendomme.

      Ja, dejligt at komme fra start med et nyt maleri :-)

      Slet